Μεθοδολογία

​Ο κλασικός χορός έχει τις ρίζες του πίσω στον 15ο αιώνα. Ξεκίνησε από την Ιταλία σαν αυλικό δρώμενο. Το ύφος και το βηματολόγιο του κωδικοποιήθηκαν στη Γαλλία τον 17ο αιώνα με την πρώτη ακαδημία χορού. Έγινε ευρύτερα γνωστό τον 18ο αιώνα με τα πρώτα δείγματα του ρομαντικού μπαλέτου (La Sylphide, Giselle κ.α.). Το είδος έφτασε στην ακμή του και απέκτησε την ακαδημαϊκή του μορφή από τους Ρώσους με έργα όπως ‘Swan Lake’, ‘Sleeping Beauty’ κ.α. τα οποία έκτοτε δεν έπαψαν να αναβιώνονται διεθνώς. Από τους Ρώσους επέστρεψε ξανά στην Ευρώπη και αναπτύχθηκαν 5 μεγάλες σχολές-στυλ: ρωσική, αγγλική, δανέζικη, ιταλική και γαλλική.

Στην Ακαδημαϊκή Σχολή Χορού του Greek Northern Ballet διδάσκεται η Ρωσική σχολή. Η μεθοδολογία και το σύστημα εκπαίδευσης στηρίζεται στο curriculum της Moscow State Academy of choreography ή όπως είναι ευρέως γνωστή παγκοσμίως Bolshoi Ballet Academy. Υπό το σύστημα αυτής της σπουδαίας ακαδημίας μπαλέτου έχουν δημιουργηθεί λαμπερά αστέρια Διεθνούς Βεληνεκούς. Την μέθοδο και το σύστημα της εκπαίδευσης αυτής εγκαθιδρύει στην Ελλάδα στην πόλη της θεσσαλονίκης ο Αθανάσιος Ρουτιανίδης, Απόφοιτος της Bolshoi Ballet Academy από το τμήμα της παιδαγωγικής μπαλέτου με τον τίτλο Pedagogue-Balletmaster.

Παρακάτω υπάρχει η ανάλυση του μεθοδολογικού τρόπου διδασκαλίας του Παιδαγωγού –Μπαλετμάστερ, Αθανάσιου Ρουτιανίδη, για την δημιουργία ενός επαγγελματία χορευτή.

Μεθοδολογία

Το μάθημα υπό την διδασκαλία του κυρίου Ρουτιανίδη είναι μεθοδολογικό, καθαρά ακαδημαϊκό, στηριζόμενο στην σωστή εκτέλεση των κινήσεων, με επιμονή στην διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος τεχνικά για κάθε κίνηση και άσκηση χωριστά. Σκοπός αυτής της επικέντρωσης είναι να μπορέσει ο μαθητευόμενος να πειθαρχήσει το μυϊκό του σύστημα και να του μάθει να ελέγχει τις σωστές τεχνικά θέσεις που τον κρατάνε στον άξονα και απελευθερώνουν την χρήση των έξω στροφείς μυών για την διατήρηση και βελτίωση του en dehors του(την έξω στροφή των ποδιών) σε κάθε κίνηση.

Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο εξελίσσει την ισορροπία του και του αποδίδεται η δυνατότητα ελέγχου των κινήσεων του με ακρίβεια και μουσικότητα.

Πιο αναλυτικά ο κύριος Ρουτιανίδης διδάσκει το κλασικό μάθημα εκπαιδεύοντας τους μαθητές του με την εκμάθηση των αισθήσεων της τοποθέτησης κάθε κίνησης στο σώμα, όπως το τράβηγμα της κίνησης με εσωτερικούς μύες οι οποίοι κοιμούνται δεσμεύοντας ένα σώμα που ενώ έχει δυνατότητες δεν μπορεί να τις αξιοποιήσει λόγω λανθασμένης δουλειάς προηγούμενων χρόνων και συγκέντρωσης εντάσεων στο σώμα του ή απλώς λόγω παθητικής στάσης του σώματος και ατροφίας του μυϊκού συστήματος να το υποστηρίξει.

Με τις ακαδημαϊκές ασκήσεις του προγράμματος της Bolshoi Ballet Academy, ανά επίπεδο, και με την ρωσική μεθοδολογία του κλασικού χορού ο μαθητευόμενος αποκτάει συναίσθηση του σώματος του, αντιλαμβάνεται την σωστή και λάθος θέση και καθοδηγείται σωστά ώστε να αποφύγει τραυματισμούς. Ακόμη, ενδυναμώνεται σωστά και εξελίσσει την τεχνική του αποκτώντας αυτό που λέγεται ακαδημαϊκή καθαρότητα.

Παράλληλα μαθαίνει και αναπτύσσει τη βασική coordination, τον συντονισμό των κινήσεων του σώματος (κεφάλι, χέρια, πόδια, κορμός) σε αρχικό στάδιο, δηλαδή τα μέλη του σώματος μαθαίνουν να λειτουργούν μαζί και απομονωμένα για την εξέλιξη της χορευτικότητας και λυρικότητας της κίνησης.

Με την τοποθέτηση της βασικής τεχνικής, ο μαθητευόμενος διδάσκεται τον συντονισμό των κινήσεων του σώματος σε πιο προχωρημένο επίπεδο. Ο απλός συντονισμός κινήσεων του σώματος πρέπει να εξελιχθεί σε χορευτική αίσθηση της κίνησης για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί χορογραφικά και να ερμηνεύσει κλασικό , νεοκλασικό , σύγχρονο και μοντέρνο ρεπερτόριο ως επαγγελματίας χορευτής στο μέλλον.

Για να μπορέσει η coordination να φτάσει σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητη η εξέλιξη της τεχνικής του χορευτή ώστε να αρχίσει να χρησιμοποιεί τις εσωτερικές αισθήσεις τοποθέτησης του μυϊκού συστήματος και των συνδέσμων με τρόπο μαλακό, ήρεμο και ταυτόχρονα ελεγχόμενο. Αυτό θα του επιτρέψει να έχει συντονισμό κινήσεων του σώματος, να λειτουργήσει οργανικά, ομαλά, όμορφα, προσφέροντας του την τεχνική εκτέλεση της κίνησης στην πιο υψηλή μορφή της, στάση σώματος γεωμετρικά σωστή και ταυτόχρονα μεταδίδοντας την απαλότητα της κίνησης σαν αέρινη αίσθηση, είτε την συνεχόμενη ροή της κίνησης σαν το νερό της θάλασσας ή την δυναμική εκτέλεση με ταμπεραμέντο σαν το φως και τη φλόγα του ήλιου και ταυτόχρονα όλα να είναι σταθερά σαν το έδαφος της γης.

Το κλασικό μάθημα του κυρίου Ρουτιανίδη είναι επικεντρωμένο στην σταδιακή και μεθοδική λειτουργία, ανάπτυξη και ενεργοποίηση όλων των μυών, των αρθρώσεων και των συνδέσμων (δάχτυλα ποδιών, καμάρα, αστράγαλοι, γάμπες, γόνατα, λεκάνη, γλουτοί, γοφοί, μέση, ωμοπλάτες, ώμοι, χέρια, αγκώνες, καρποί και δάχτυλα χεριού, λαιμός και κεφάλι).

Ταυτόχρονα γίνεται η μεθοδική εκμάθηση της ισορροπίας, Balance, σε κάθε είδους πόζα (atittude, arabesque, à la seconde, passé devant et derrier). Ακολουθεί η εκμάθηση της στροφικότητας σε διάφορα είδη tour και pirouettes καθώς και της αλτικότητας του σώματος.

Σε πιο προχωρημένο επίπεδο ακολουθεί σταδιακά η εξέλιξη όλων των τεχνικά δύσκολων κινήσεων και συνδυασμών. Αρχίζει να αναπτύσσεται η ταχύτητα του σώματος μέσω της αύξησης του τέμπο της μουσικής και το σώμα μαθαίνει να εκτελεί με ακρίβεια, καθαρότητα και χορευτικότητα σε αργό και γρήγορο τέμπο ότι και αν του δοθεί εφόσον έχει εκπαιδευτεί μετά από πολύωρη εκπαίδευση με επεξήγηση ακρίβειας και επανάληψη μέχρι την επίτευξη του ζητούμενου.

Σε προεπαγγελματικό επίπεδο ο μαθητής εκπαιδεύεται και διδάσκεται την ερμηνεία ρόλων δια μέσου της οργανικής χρήσης του ήδη τεχνικά προετοιμασμένου σώματος του και την εκμάθηση εκτέλεσης υψηλής τεχνικής. Για τα κορίτσια: Full split στον αέρα με αιώρηση, pirouettes 4 και άνω στις Pointe και διπλά η τριπλά συνεχόμενα tour fοuette(τα 32 μονά είναι πλέον βασική προϋπόθεση σε διεθνές επίπεδο και εκτελούνται από τους περισσότερους χορευτές), για τα αγόρια: pirouettes 5 και άνω, διπλά tour en lair και συνεχόμενα διπλό-διπλό, διπλά Cabriole devant και derrier με άνοιγμα από 45 μοίρες έως 60, grand pirouettes a la seconde,(16 μονά βασική προυπόθεση) διπλά και τριπλά συνεχόμενα και σε συνδυασμούς.

Έχοντας ένα τέτοιο εργαλείο στην διάθεση του το μαθητευόμενο μέλος είναι ένας επαγγελματίας χορευτής και μπορεί με άνεση και πολύ γρηγορότερα να χορέψει άλλου είδους χορούς λόγω της εκπαίδευσης του σώματος του σε όλα τα σημεία με πλήρη επίγνωση του ελέγχου τους σε οποιαδήποτε μορφή επιθυμεί και φυσικά με δυνατότητα εκτέλεσης θεαματικών κινήσεων με τρομερή άνεση και σε ότι μορφή του ζητηθεί.

Δεν είναι τυχαίο που το κλασικό μπαλέτο αποτελεί την βάση όλων των χορών και ότι ένας πλήρως εκπαιδευμένος κλασικός χορευτής δουλεύοντας μερικές ημέρες ή εβδομάδες μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε χορογραφία κλασσική, σύγχρονη, νεοκλασική , τζαζ ή μοντέρνα με μεγαλύτερη άνεση και λάμψη από τους χορευτές που ασχολούνται μόνο με ένα συγκεκριμένο είδος χορού.

Το Greek Northern Ballet όμως χρησιμοποιεί σε σωστή αναλογία και άλλου είδους χορούς, όπως το σύγχρονο για να μπορέσει να προωθεί παράλληλα την εξέλιξη του χορευτή ώστε να μην έχει μονομερή αντίληψη. Ιστορικοί χοροί, κάρακτερ χοροί, σύγχρονες και μοντέρνες χορογραφίες που διδάσκονται οι μαθητευόμενοι για τις παραγωγές της ομάδος αποτελούν ακόμη έναν τρόπο να διευρύνει την χορευτική γκάμα του ο εκπαιδευόμενος μαθητής στην Ακαδημαϊκή σχολή χορού του Greek Northern Ballet.

Σχολή Χορού Θεσσαλονίκη (Περιοχή Ανάληψης) Αναλήψεως 32 (Εύοσμος) Κολοκοτρώνη 3.