
Στη Μινωική Εποχή χάνονται οι ρίζες της ακροβατικής γυμναστικής. Πρόδρομος του αθλήματος θεωρούνται τα αρχαία Ταυροκαθάψια και η ονομασία του προέρχεται από την ελληνική λέξη ακροβατώ. Στα χρόνια του Μεσαίωνα αποτελούσε ένα από τα βασικά θεάματα στα τσίρκο. Το 1939 διοργανώθηκε ο πρώτος αγώνας στη Σοβιετική Ένωση.Η Ελλάδα γνώρισε στην πράξη την ακροβατική γυμναστική το 1984, όπου δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα στον ‘Φιλαθλητικό’ όμιλο Θεσσαλονίκης, ενώ το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ το 1986.
Θάρρος, δύναμη και ευλυγισία είναι τα βασικά προσόντα των αθλητών της ακροβατικής γυμναστικής. Απαιτεί απόλυτο έλεγχο του σώματος για να γίνουν ασκήσεις στο έδαφος και στον αέρα. Οι ασκήσεις συνοδεύονται με μουσική, σύμφωνα με το πρόγραμμα των γυμναστών, υπάρχει χορογραφία και εκτελούνται ομαδικές ασκήσεις. Το θέαμα είναι ξεχωριστό και όσοι παρακολουθήσουν έναν μεγάλο αγώνα ακροβατικής δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ.
Το εντυπωσιακό άθλημα συνδυάζει μεμονωμένες ασκήσεις εδάφους, ακροβατικό διάδρομο σε σειρά ασκήσεων, δυάδες ή τριάδες αγοριών και κοριτσιών, τετράδες αγοριών, μεικτό ζευγάρι αλλά και μονάδες αθλητών σε προγράμματα συγκεκριμένου χρόνου, με μουσική υπόκρουση, με συγκεκριμένες υποχρεωτικές ασκήσεις αλλά και κατ’ επιλογή σε ελεύθερο πρόγραμμα στο ακροβατικό ταπί.
Η πειθαρχία, η θέληση, η ομαδικότητα, ο συγχρονισμός, η ευλυγισία, ο έλεγχος του κέντρου βάρους του σώματος, η ενδυνάμωση και ο συντονισμός είναι αρχικά αυτά που διδάσκεται ένα παιδί.
Περνώντας από βασικές ασκήσεις εδάφους (σπαγκάτο, γέφυρα, κεράκι, κυβίστηση, ανακυβίστηση, τριγωνική στήριξη, κατακόρυφο, ισορροπίες) φτάνει σε πιο ιδιαίτερες ασκήσεις στον ακροβατικό διάδρομο, μεμονωμένες αλλά και συνδυασμένες μεταξύ τους. Επίσης ξεκινώντας από την χαμηλότερη κατηγορία ζευγαριών, τριάδων κτλ. ανακαλύπτουμε την μεγάλη σημασία και ουσία της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας, της αλληλοϋποστήριξης και της αλληλεξάρτησης και οδηγούμαστε σε ασκήσεις ισορροπίας, ευλυγισίας, δυναμικής παρουσιάζοντας ένα μοναδικό θέαμα.
«Αν και άθλημα της γυμναστικής, η ακροβατική δεν είναι ατομικό άθλημα, προάγει όλες τις αρετές των ατομικών αθλημάτων, πειθαρχία, θέληση, στοχοπροσήλωση, αλλά παράλληλα προάγει την κοινωνικοποίηση, την ομαδική δουλειά, τη συντροφικότητα, δημιουργεί σχέσεις ζωής.
Το μεγαλύτερο όνειρο των ανθρώπων που ασχολούνται με την ακροβατική γυμναστική είναι η ένταξή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.