Σύγχρονο για εφήβους και ενήλικες 13-16 ετών και άνω

Ο σύγχρονος χορός εμφανίστηκε ως επανάσταση στον φορμαλισμό του κλασικού μπαλέτου. Η ανάγκη ύπαρξης νέων τρόπων κίνησης και έκφρασης οδήγησε στην δημιουργία του. Η περίοδος που άνθισε και ξεχώρισε αρκετά έντονα σε σχέση με το κλασικό μπαλέτο είναι κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1950-1960 στη Νέα Υόρκη.

Θεωρητικός θεμελιωτής ήταν ο Francois Delsarte ο οποίος ήταν Γάλλος μουσικός. Οι ιδέες του μεταφέρθηκαν στην Αμερική και ενέπνευσαν τους πρωτοπόρους μοντέρνους χορευτές, Isadora Duncan, Loie Fuller, Ruth St. Denis, Ted Shawn καθώς και τον Rudolf Laban και τον Matthias Alexander. Ακολούθησαν η Doris Humphrey, ο Charles Weidman και η Martha Graham, η οποία φορμάρει την πρώτη κωδικοποιημένη τεχνική σύγχρονου χορού. Άλλες τεχνικές παγκοσμίως γνωστές είναι του Jose Limon, Merce Cunningham, Lester Horton, Eric Hawckins.

Στο πρόγραμμα του Greek Northern Ballet διδάσκονται: η τεχνική του Jose Limon, της Martha Graham και οι Release τεχνικές. Επιπλέον, ο αυτοσχεδιασμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης καθώς και η δημιουργία χορογραφιών και η εκμάθηση ρεπερτορίου της ομάδος αλλά και μεγάλων χορογράφων.

Jose Limon

Ο Limon ήταν μαθητής της Doris Humphrey και γι’ αυτό ανέπτυξε και εξέλιξε το δικό της κινητικό σύστημα ‘Fall and Recovery Theory’. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν εφτά βασικές αρχές τις οποίες αναλύουμε και χρησιμοποιούμε στα μαθήματα μας, χρήση της βαρύτητας(αντίσταση και υποχώρηση), η πτώση και επαναφορά, η αιώρηση, η αντίθεση δυνάμεων, η ευθυγράμμιση, η διαδοχική κίνηση και η μετατροπή της κινητικής ενέργειας σε δυναμική και αντίστροφα. Ταυτόχρονα εμβαθύνουμε στην χρήση της αναπνοής σε σχέση με την κίνηση και στην απομόνωση της κίνησης σε διάφορα μέρη του σώματος.

Τρόπος διδασκαλίας

Επικεντρωνόμαστε κάθε φορά σε μια από τις βασικές αρχές και κάνουμε θεωρητική και πρακτική ανάλυση μέσα από το ασκησιολόγιο του Jose Limon ή μέσα από ασκήσεις που θεωρεί κατάλληλες και βοηθητικές η δασκάλα του τμήματος.

Προσπαθούμε μέσα από τις διορθώσεις να περάσουμε στο σώμα την ποιότητα της κίνησης που απαιτείται κάθε φορά και απαντάμε σε πιθανές απορίες των μαθητών. Επιπλέον, δουλεύουμε αυτοσχεδιαστικά, μέσα από οδηγίες σε σχέση με τις βασικές αρχές, για την καλύτερη κατανόηση και την εμπέδωση.

Ταυτόχρονα, μέσα στα μαθήματα μαθαίνουμε τις position του σύγχρονου χορού, τους άξονες και τα επίπεδα του σώματος μας και του χώρου, όλα τα είδη των στροφών και αναλύουμε έννοιες όπως το swing, το bounce, το curve και το arch. Μέσα στην ύλη μας είναι και τα πηδήματα.

Martha Graham

Η επιθυμία της να τονίσει μια πιο βασική πτυχή της ανθρώπινης κίνησης την οδήγησε στη δημιουργία του ‘Contraction and Release’, για το οποίο κι έγινε γνωστή. Κάθε κίνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά για να εκφράσει είτε θετικά είτε αρνητικά, απελευθερώνοντας ή περιορίζοντας τα συναισθήματα ανάλογα με την τοποθέτηση του κεφαλιού.

Το ‘Contraction and Release’ ήταν και η βάση για το σταθμισμένο και γειωμένο στυλ της Graham, το οποίο έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις κλασικές τεχνικές μπαλέτου που αποσκοπούν συνήθως στο να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση έλλειψης της βαρύτητας.

Για να αντισταθμίσει τις πιο δυναμικές και κοφτές κινήσεις, η Graham πρόσθεσε στο κινησιολόγιο της τεχνικής της το spiral σχήμα ενσωματώνοντας μια αίσθηση ρευστότητας.
Τρόπος διδασκαλίας

Είναι πολύ βασικό να κατανοήσουμε την έννοια του contraction και γι’ αυτό το αναλύουμε και το δουλεύουμε σε συνδυασμό με την αναπνοή. Βασιζόμαστε στο ασκησιολόγιο της Graham

Release τεχνικές

Οι release τεχνικές διδάσκονται από το 1970 στην Αμερική και λίγο αργότερα και στην Ευρώπη. Στόχος τους είναι η φυσική και οργανική χρήση της εν ροή ενέργειας(flow energy) του ανθρώπινου σώματος και η συνειδητή χρήση όλων των μελών του σε όλες τις πιθανές δυνατότητες διαδοχικής κίνησης.

Τρόπος διδασκαλίας

Το μάθημα των release τεχνικών στηρίζεται στην χρησιμοποίηση όσο το δυνατόν λιγότερης μυϊκής έντασης. Γι’αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε στις ασκήσεις μας μόνο όση μυϊκή ένταση είναι απαραίτητη για να πραγματοποιήσουμε μια κίνηση.

Μέσα από δουλειά και προσπάθεια θα καταφέρουμε να έχουμε μια συνεχόμενη και αβίαστη ροή ενέργειας στο σώμα μας και εξελικτικά θα υπάρχει ροή των κινήσεων μας στο χώρο δηλαδή η κάθε κίνηση θα είναι συνδεδεμένη με την προηγούμενη και την επόμενη με την χρήση της αρχικής ορμής.

Αυτοσχεδιασμός

Ανάμεσα από τα μαθήματα της τεχνικής υπάρχουν μαθήματα αυτοσχεδιασμού. Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουμε οικειότητα με τον αυτοσχεδιασμό ειδικά αν θέλουμε να φοιτήσουμε αργότερα σε μια επαγγελματική σχολή καθώς είναι κάτι που θα μας ζητηθεί στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Αρχικά, στα μαθήματα αυτά δουλεύουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να αφεθούμε και να μην ντρεπόμαστε όταν μας ζητείτε να παρουσιάσουμε κάτι αυτοσχεδιαστικά.

Μέσα από την εκτέλεση οδηγιών και από συζητήσεις θα καταφέρουμε να μπούμε στο πνεύμα του να χορεύουμε χωρίς συγκεκριμένη χορογραφία και φυσικά μέσα στο θέμα που μας έχει δοθεί και με το κατάλληλο ύφος. Αφού αδειάσουμε το μυαλό μας από τις σκέψεις που μας προβληματίζουν θα μπορέσουμε να εξελίξουμε την κίνηση μας, να βρούμε καινούριους τρόπους κίνησης και έκφρασης και να εκτελούμε σωστά την κάθε πιθανή οδηγία που θα μας δοθεί.

Ρεπερτόριο

Με την εκμάθηση χορογραφιών, είτε κάποιου μεγάλου χορογράφου είτε της δασκάλας του τμήματος, διευρύνουμε τις κινητικές και εκφραστικές μας γνώσεις. Ένας χορευτής θα πρέπει να μπορεί να εκτελέσει οτιδήποτε του ζητηθεί και γι΄αυτό το λόγο θα πρέπει να δοκιμαστεί σε διάφορα κινητικά μοτίβο και σε χορογραφίες διαφορετικού ύφους και στυλ.

Σχολή Χορού Θεσσαλονίκη (Κέντρο Περιοχή αντιγονιδών) Πτολεμαίων 28, 1 όροφος